Forum Forum www.ptaki.net Strona Główna Forum www.ptaki.net
Forum dla miłośników, przyrody, ptaków, fotografii, wędkarstwa
Aby pisać posty - należy się zarejestrować i zalogować.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Powrót do strony głównej www.ptaki.net
jaskółki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum www.ptaki.net Strona Główna -> Ochrona przyrody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jolmar

PostWysłany: Pią Maj 07, 2010 3:36 pm    Temat postu: jaskółki Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!
Czy ktoś mógłby mi wyjasnić jedna kwestię.Z mojego okna widzę gniazdo jaskółek w tamtym roku po zniesieniu jaj do tego gniazda czesto przylatywały chmary jaskołek ,Nie niszczyły fizycznie gniazda ale podlatywały do niego stukały w nie i jak by straszyły bedace wewnątrz młode.Czy może zaobserwowaliscie takie chwile u siebie i czego one dowodzą..?Czy chciały one przegonić ze swojego terytorium intruzów czy miało to jakieś inne znaczenie...?Jeżeli ktoś mógłby mi to wyjaśnić była bym bardzo rada.Pozdrawiam
Justyna K

PostWysłany: Pią Maj 07, 2010 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy to się działo krótko przed wylotem piskląt z gniazda? Może dorosle ptaki zachęcały w ten sposób młode do opuszczenia gniazda?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jolmar

PostWysłany: Wto Maj 11, 2010 3:55 pm    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi sie ,że masz rację.Być może chciały one zmusić młode jaskółki do nauki fruwania.Znasz dobrze te ptaki .czy są one względem siebie agresywne..?Dokarmiając ptaki zimą zauważyłam różne zachowania u różnych gatunków i wydaje mi sie ,ze im bardziej inteligentne tym sa mniej agresywne względem ptaków swojego gatunku.Natomiast grubodzioby jedząc przeganiały tylko ptaki swojego gatunku a inne ze spokojem mogły sie posilać.Uwielbiam obserwować ptaki a zima ze względu na dokarmianie moge bez wychodzenia z domu to robic.Na końcu zjadały juz po 3-4 kg sloneczniku dziennie . Razz
Pozdrawiam wszystkich miłośnikow ptaków
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum www.ptaki.net Strona Główna -> Ochrona przyrody Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: