|
Forum www.ptaki.net Forum dla miłośników, przyrody, ptaków, fotografii, wędkarstwa Aby pisać posty - należy się zarejestrować i zalogować.
|
Powrót do strony głównej www.ptaki.net
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jolmar
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 3:36 pm Temat postu: jaskółki |
|
|
Witam serdecznie!
Czy ktoś mógłby mi wyjasnić jedna kwestię.Z mojego okna widzę gniazdo jaskółek w tamtym roku po zniesieniu jaj do tego gniazda czesto przylatywały chmary jaskołek ,Nie niszczyły fizycznie gniazda ale podlatywały do niego stukały w nie i jak by straszyły bedace wewnątrz młode.Czy może zaobserwowaliscie takie chwile u siebie i czego one dowodzą..?Czy chciały one przegonić ze swojego terytorium intruzów czy miało to jakieś inne znaczenie...?Jeżeli ktoś mógłby mi to wyjaśnić była bym bardzo rada.Pozdrawiam _________________ Jestem ekolożką ,wegetarianką,kocham ludzi i zwierzęta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Justyna K
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 5:35 pm Temat postu: |
|
|
| Czy to się działo krótko przed wylotem piskląt z gniazda? Może dorosle ptaki zachęcały w ten sposób młode do opuszczenia gniazda? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jolmar
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 3:55 pm Temat postu: witam |
|
|
Wydaje mi sie ,że masz rację.Być może chciały one zmusić młode jaskółki do nauki fruwania.Znasz dobrze te ptaki .czy są one względem siebie agresywne..?Dokarmiając ptaki zimą zauważyłam różne zachowania u różnych gatunków i wydaje mi sie ,ze im bardziej inteligentne tym sa mniej agresywne względem ptaków swojego gatunku.Natomiast grubodzioby jedząc przeganiały tylko ptaki swojego gatunku a inne ze spokojem mogły sie posilać.Uwielbiam obserwować ptaki a zima ze względu na dokarmianie moge bez wychodzenia z domu to robic.Na końcu zjadały juz po 3-4 kg sloneczniku dziennie .
Pozdrawiam wszystkich miłośnikow ptaków _________________ Jestem ekolożką ,wegetarianką,kocham ludzi i zwierzęta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|