Forum Forum www.ptaki.net Strona Główna Forum www.ptaki.net
Forum dla miłośników, przyrody, ptaków, fotografii, wędkarstwa
Aby pisać posty - należy się zarejestrować i zalogować.

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
Powrót do strony głównej www.ptaki.net
Młody gołąb - jak się nim zająć?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum www.ptaki.net Strona Główna -> pomoc dla ptaków
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tanpopo

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 10:48 am    Temat postu: Młody gołąb - jak się nim zająć? Odpowiedz z cytatem

Witam. (:

Wczoraj znalazłam młodego gołębia - zabrałam go ze sobą, bo wiem, że w tamtych okolicach kręcą się koty i dzieciaki.
Mam skromne doświadczenie w leczeniu chorych lub osłabionych ptaków, ale nigdy nie odchowywałam pisklaka. Mam pewien problem z określeniem jego wieku - jest już w pełni opierzony, bez najmniejszych śladów żółtego puszku, ale popiskuje jak pisklę, nie lata i ma duży, różowy pisklęcy dziób. Wink
Na co więc powinnam zwrócić uwagę?

1. Wiem, że ptaka należy karmić co cztery godziny - ale nie wiem jak duże powinny być porcje. Czy powinnam go karmić do momentu aż wyczuję, że ma pełne wole?
2. Czy jeśli ptak nie chce jeść, powinnam przytrzymać mu otwarty dziób i wpakować ziarno do gardła siłą?
3. Czy wysoki, nieduży karton wymoszczony miękkim materiałem jest odpowiednim miejscem dla młodego gołębia?
4. Czy powinnam zapewnić mu od czasu do czasu trochę przestrzeni (np. żeby sobie pochodził po pokoju)?
5. Jaki jest najlepszy sposób na to, by mógł trenować skrzydła przed pierwszym lotem?
6. Jakie rodzaje ziaren będą najbardziej odpowiednie? Czy soczewica, sezam, brązowy ryż, słonecznik wystarczą?
7. Czy wywar z gotowanych ziaren jest niezbędny czy wystarczy woda?
8. Ile światła zapewnić młodemu gołębiowi i jak reagować na jego przypływ energii?
9. Jak się zachowywać by go uspokoić, ale zarazem nie nie oswoić?

Na razie mam tylko tyle pytań. Pozdrawiam ciepło. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomasz
Site Admin

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. A lektura tego posta była - http://www.ptaki.net/forum/viewtopic.php?t=246 Question
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum www.ptaki.net Strona Główna -> pomoc dla ptaków Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: