|
Forum www.ptaki.net Forum dla miłośników przyrody, ptaków, fotografii
|
Powrót do strony głównej www.ptaki.net
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Damian77 Zaawansowny użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 6:02 am Temat postu: Żałosne, lecz prawdziwe. |
|
|
Miejscowość w której mieszkam otoczona jest ogromnymi zbiornikami wodnymi, nie są to jęziora lecz stawy hodowlane na których jeszcze do niedawna obserwować można było mnóstwo gatunków ptaków nawet i te rzadko występujące w Europie. Do czego dążę a mianowicie zaczynam się martwić bo według moich obserwacji ok. 3/4 ptactwa nagle zniknęła, jest ich o wiele, wiele mniej a niektóre gatunki całkowicie się wysiedliły. A gdzie się podziały? Odpowiedz jest prosta, szefostwo tychże stawów zakupiła armatki na sprężony gaz, które co kilkanaście minut strzelają robiąc ogromny huk (coś jak na filmach wojennych) jednocześnie wystraszając ptactwo bo przecież do tego zostały zakupione. Stąd moje pytanie, czy jest to w pełni legalne zwłaszcza w miejscu tak bogatym w faune i florę? Czy te kilkadziesiąt kilogramów ryb więcej jest tego warte? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Justyna K Zaawansowny użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 8:32 am Temat postu: |
|
|
Nie, moim zdaniem to nie jest legalne. To, że stawy są prywatne, nie ma znaczenia, bo wszystkie ptaki są u nas pod ochroną i ta ochrona obowiązuje wszędzie, w lesie państwowym oraz na podwórku pana Kowalskiego. nie jestem tak obeznana z przepisami (ustawa o ochronie przyrody), ale wydaje mi się, że paragraf na takie płoszenie ptaków w okresie lęgowym by się znalazł. Szczególnie jeśli wśród gniazdujących ptaków znalazłby się gatunek objęty ochroną strefową. Co możesz zrobić - moim zdaniem najlepiej byłoby dokumentować wszystko: gatunki występujące na tych stawach, działania właścicieli stawów, spadek liczebności ptaków, a z tym materiałem iść po pomoc do jakiejś organizacji przyrodniczej. Oni chyba lepiej będą wiedzieli, co można zrobić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomasz Site Admin

|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 3:07 pm Temat postu: |
|
|
Te armatki używane są również do płoszenia dzików. Zostawiają je na polach i wali to co jakiś czas z ogromnym hukiem. Polska rzeczywistość, wszystko poza człowiekiem to szkodniki i pasożyty  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian77 Zaawansowny użytkownik
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Czego to człowiek nie robi dla kasy lecz ciągła pogoń za nią zgubi nasze społeczeństwo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|